“Eenzaamheid met grootste zorg bekijken” – Opiniestuk Gazet Van Antwerpen 18 april 2024

In Antwerpen heeft zich een tragisch incident voorgedaan waarbij een persoon pas na lange tijd werd ontdekt nadat hij was overleden in zijn woning. Het trieste voorval in Antwerpen, waarbij een zestiger onopgemerkt overleed in zijn woning, herinnert ons aan de schrijnende realiteit van eenzaamheid en sociaal isolement.

Naar aanleiding hiervan verscheen op 18 april 2024 een opiniestuk in Gazet Van Antwerpen met als titel “Eenzaamheid met grootste zorg bekijken”, waarbij verwezen wordt naar het project “Leve de Ouderen” van Sant’Egidio:

“Ook bij de organisatie Leve de Ouderen horen we zo’n anekdote. “We hadden één gesprek met een man die onmiddellijk toezegde om af en toe de medicatie voor een buurvrouw te gaan halen.” Leve de Ouderen is onderdeel van de christelijke vereniging Sant’Egidio. Ze nemen systematisch contact op met 80-plussers in Merksem, Hoboken en Wilrijk om te horen hoe het gaat. Ze versterken netwerken en geven mensen ook de kans om anderen te helpen. Eind vorig jaar hadden ze in anderhalf jaar tijd 2.697 mensen gecontacteerd, 2.270 van hen stapten mee in het programma. Zo’n 15 procent van deze mensen zei maar af en toe een beroep te kunnen doen op iemand. Drie procent, 50 personen dus, kon dat nooit, zij leefden in totaal isolement.”

Meer informatie over het project Leve de Ouderen van Sant’Egidio is te vinden op de specifieke website van het project Levedeouderen.be Hier kan u meer informatie terugvinden over het project, evenals manieren waarop geïnteresseerden kunnen bijdragen aan het ondersteunen van ouderen. 

Lees ook:
18 oktober 2023 – OFFICIËLE VOORSTELLING “LEVE DE OUDEREN”
12 april 2024 – Artikel De Standaard: Vrijwilligers helpen ouderen zelfstandig te blijven

Galerie

Agenda

4 mei 2024

Op zaterdag 4 mei 2024, van 11 tot 18u, zetten de Amici de deuren van hun kunstatelier in Merksem wijd open. Zij vinden het fijn om je te vertellen over wie ze zijn, over hun wekelijkse activiteiten bij ‘de Amici’ en de kunst die ze maken. De Amici bouwen aan een inclusieve maatschappij waarin mensen met […]

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.