In het huis van Sant’Egidio in Antwerpen geven vrijwilligers gratis taallessen Nederlands. Het gaat om conversatielessen die bedoeld zijn als aanvulling op het reguliere NT2 aanbod voor anderstalige nieuwkomers.

De lessen gaan door in groepen volgens niveau. Er zijn twee instapmomenten: in september en in januari, voor modules van telkens dertig uur (vijftien weken). Aan het einde van het jaar krijgen trouwe deelnemers een attest. Ook hier staat vriendschap centraal!

De naam ‘Yaguine en Fodé’ verwijst naar twee jongeren uit Guinée-Conakry die in 1999 de dood vonden toen zij zich verborgen hielden in het landingsgestel van een vliegtuig op weg naar Brussel. Zij waren de voorbode van vele duizenden Afrikanen die met alle middelen naar Europa trachtten te komen op zoek naar een toekomst.

Op hun bevroren lichamen werd een testament gevonden, een brief aan “de verantwoordelijken van Europa”. “U ziet dat wij ons leven riskeren. Dat komt omdat wij te veel lijden in Afrika en wij u nodig hebben om te vechten tegen de armoede en de oorlog. Ondertussen willen wij studeren en we vragen u ons te helpen, opdat wij in Afrika kunnen zijn zoals jullie”, schreven ze.