Vredeswandeling op Nieuwjaarsdag

Op Nieuwjaarsdag, dinsdag 1 januari 2019, organiseerde Sant’Egidio een wandeling om het nieuwe jaar in te zetten in het teken van de vrede, in de stad en in de wereld.

In Antwerpen vertrok de wandeling aan het Oorlogsmonument in het Stadspark (hoek Van Eycklei/Rubenslei).

De deelnemers droegen bordjes mee met daarop de landen waar oorlog of gewapende conflicten heersen (dit jaar zijn dat er 21).

Asielzoekers en vluchtelingen stapten mee op, onder meer Syriërs die de afgelopen maanden op een veilige en legale manier naar ons land zijn kunnen komen via de ‘humanitaire corridor’.

De wandeling eindigde voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, met enkele korte toespraken.

Sprekers waren:

  • Jan De Volder, namens Sant’Egidio
  • Yvan Deckers, neef van Antwerps witte pater Charles Deckers die eind 1995 werd gedood door terroristen in Algerije en die deze maand werd zaligverklaard
  • Tom Meeuws, de nieuwe schepen voor sociale zaken
  • En enkele jeugdige vertegenwoordigers van de joodse (Joseph Steimetz), islamitische (Esma Uçan) en christelijke (Eliane Maes) inwoners van Antwerpen spraken een vredeswens uit.

Nadien werden witte duiven gelost als universeel vredessymbool.

Deze vredesmars staat in nauw verband met de vredesboodschap die paus Franciscus op Nieuwjaar in Rome uitsprak. In zijn vredesboodschap van 2019 wijst de paus op de verantwoordelijkheid van iedere burger en politiek mandataris om een toekomst van vrede voor te bereiden. Als steunbetuiging voor deze vredesboodschap organiseerde Sant’Egidio in meer dan tweehonderd steden wereldwijd op nieuwjaarsdag een activiteit in het teken van de vrede. Die staat niet enkel open voor christenen, maar voor alle mensen van goede wil van alle gezindten.

Galerie

Agenda

16 juli 2024

Elke zomer zet Simeon en Hanna zijn tuin en deuren open voor vriendschap en ontmoeting. Familie, vrienden en sympathisanten zijn welkom op volgende dinsdagen van 15-17u in het Huis van Sant’Egidio te Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 16 juli – Zingen met Jan op de accordeon en taart 23 juli – Shajin op de klarinet en […]

21 juli 2024

Op 21 juli vindt de jaarlijkse zomeruitstap “Volkeren van Vrede” plaats, georganiseerd door Sant’Egidio. Dit jaar brengen we een bezoek aan het Atomium in Brussel en iedereen is welkom! We vertrekken om 8u30 met de bus aan Tutti (St. Bartholomeusstraat 9, 2170 Merksem). Voor ‘s middags vragen we om zelf een picknick mee te nemen […]