109de Wereldvluchtelingendag – Sterven van Hoop

Foto's van vluchtelingen in nood worden binnengebracht in Sint-Carolus Borromeuskerk tijdens het gebed voor Wereld Vluchtelingendag 2023

Sterven van Hoop – Gebed met en voor vluchtelingen

Naar aanleiding van de 109e Werelddag van Migranten en Vluchtelingen vond op maandag 9 oktober 2023 om 19u30 een gebed met en voor vluchtelingen plaatsvinden in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Deze werelddag vindt haar oorsprong in 1914, en vandaag is het meer dan ooit een oproep om ons in solidariteit en op praktische manieren open te stellen voor hen die gedwongen zijn hun thuisland te verlaten. Op deze dag denken we aan de vele migranten die zich vaak in uiterst kwetsbare omstandigheden bevinden en die moeizame en onzekere wegen bewandelen op zoek naar een betere toekomst. Dit is niet alleen een tijd voor spirituele reflectie, maar ook voor bewustwording: een uitnodiging om verder te kijken dan vooroordelen en in het gezicht van migranten en vluchtelingen een broeder of zuster te zien die verwelkomd en gesteund moet worden. De titel van de 109e Dag dit jaar is “Vrij om te kiezen of je wil migreren of blijven”. Lees de volledige boodschap van paus Franciscus.

De paus wijst er ook op dat migratie vaak geen keuze is, maar een noodzaak die wordt opgelegd door ongunstige omstandigheden. Hij roept op tot een collectieve inspanning om de oorzaken van gedwongen migratie weg te nemen, zoals de wapenwedloop en de uitbuiting van hulpbronnen. Hij benadrukt ook hoe belangrijk het is om migranten met waardigheid en respect te ontvangen en hen te behandelen als “bijzondere medereizigers”.

Sant’Egidio werkt al vele jaren samen met migranten en vluchtelingen. In een wereld die gekenmerkt wordt door muren en barrières, zowel fysiek als metaforisch, wil de gemeenschap een “gastvrij huis” en een ontmoetingsplaats bouwen, waar menselijkheid het kostbaarste goed is.

Het project “Humanitaire Corridors” is hier een tastbaar voorbeeld van. Dit baanbrekende initiatief is een concreet en vernieuwend antwoord op de tragedies die maar al te vaak de reizen van de hoop kenmerken. Dankzij de humanitaire corridors biedt Sant’Egidio vluchtelingen een veilige en legale doorgang, zodat ze niet worden blootgesteld aan de gevaren van dodelijke overtochten en het onrecht van gewetenloze smokkelaars. Dit is niet alleen een daad van solidariteit, maar ook een langetermijninvestering in het opbouwen van een rechtvaardigere wereld met meer solidariteit.

Via de humanitaire corridors en de initiatieven zoals de taalschool van Yaguine en Fodé wordt elke migrant of vluchteling erkend en gewaardeerd als een uniek individu. Op deze manier onthult de gemeenschap van Sant’Egidio haar ware roeping: niet alleen een doorgangsplaats zijn, maar ook een thuis waar elke migrant eindelijk kan zeggen: “Ik ben aangekomen. Ik ben thuis”. Elk gezicht, elke naam, is een uitnodiging om verder te kijken dan de schijn, om de diepten van een menselijk hart te ontdekken en daar het gezicht van God te herkennen. Op deze manier blijft de gemeenschap van Sant’Egidio draad voor draad dit grote tapijt van menselijke broederschap weven dat de wereld verlicht met het licht van solidariteit en liefde.

Galerie

Agenda

28 april 2024

Op zondag, 28 april, om 11u, gaat Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen- Brussel, de dankviering voor in de OLV ter Rijkeklarenkerk, Brussel.

14 april 2024

Op zondag, 14 april 2024 om 14u30 gaan kardinaal Jean-Claude Hollerich, aartsbisschop van Luxemburg en Mgr Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, een feestelijke dankviering voor in de OLV-kathedraal van Antwerpen