Het laatste nieuws 12/21/2012

Het Laatste Nieuws – Iedereen helpt bij kerstdiner daklozen

Duizend vrijwilligers hebben zich al gemeld bij sociaal restaurant Kamiano om te helpen bij de kerstfeesten voor daklozen op kerstavond. Zeshonderd van die vrijwilligers komen uit Antwerpen. De toevloed is zo groot dat de Sint-Egidiusgemeenschap dit jaar zelfs feesten kan organiseren in het asielcentrum van Linkeroever én in de gevangenissen van Merksplas, Mechelen en Leuven. "Wij weigeren geen enkele helpende hand", zegt organisator Jan De Volder.


De Sint-Egidiusgemeenschap organiseert op kerstavond op een tiental plaatsen in hele land een kerstfeest voor daklozen, kinderen, gevangenen, ouderen en mensen in nood allerhande. In Antwerpen komen in de Carolus Borromeuskerk telkens honderden mensen samen. De voorbije dagen hebben al zo'n tweeduizend gasten een persoonlijke uitnodiging gekregen om aan de gratis feestdis aan te schuiven. Maar opvallend is dat zich al een duizendtal vrijwilligers aanboden voor de voorbereiding, de organisatie, het opdienen, de geschenken en het gezelschap van de gasten die avond. Dat zijn er een kwart meer dan vorig jaar. Zo'n zeshonderd van die vrijwilligers komen uit Antwerpen. "Kerstmis betekent voor deze vrijwilligers meer dan lauwe glühwein op de kerstmarkt, of pakjes met dingen die je toch niet nodig hebt", zegt de Antwerpse organisator Jan De Volder van de Sint-Egidiusgemeenschap.

 

"Het authentieke"

 

"De vrijwilligers zoeken naar de echte aard van kerst: iets goed doen voor andere mensen. Dat authentieke vinden ze bij ons. Veel vrijwilligers komen alleen met Kerstmis helpen. Onze vaste medewerkers mogen dan samen aan de feesttafel zitten met de daklozen waar ze al het hele jaar voor gezorgd hebben." Dit jaar zal de Sint-Egidiusgemeenschap ook vrijwilligers uitsturen naar de gevangenissen van Merksplas, Mechelen en Leuven. Zelf koken is daar niet toegelaten, maar de vrijwilligers zullen de eetzaal van de gevangenen feestelijk aankleden en het eten opdienen. En net als de gasten op de andere kerstfeesten krijgen de gevangenen achteraf een cadeautje. "Dat is nieuw voor onze vrijwilligers", zegt Jan De Volder. "Wij hebben hen vooraf wel gevraagd of zij mee naar de gevangenis wilden gaan in plaats van naar het kerstfeest in de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen. Eén op de twee maakte geen bezwaar. Maar je hebt mensen die toch wel bang zijn. Zij komen dan in Antwerpen helpen. Voor het eerst krijgen ook de bewoners van het asielcentrum op Linkeroever dit jaar een kerstfeest van ons." Elk jaar komen ook politici een helpende hand uitsteken in de Carolus Borromeuskerk. Vorig jaar was burgemeester Patrick Janssens aanwezig. Maar hij heeft voor dit jaar afgezegd. De Sint-Egidiusgemeenschap heeft Janssens' opvolger Bart De Wever (nog) niet uitgenodigd. Dat is pas voor volgend jaar. Een vaste helper is wel de Antwerpse bisschop Johan Bonny. Hij zal ook nu weer van de partij zijn.
Patrick LEFELON