nederlandsdagblad 12/22/2012

Nederlands Dagblad – De vredestichters van Trastevere

In een kerkje in Rome bemiddelt een christelijke beweging in conflicten tussen bevolkingsgroepen. Met opvallend succes: de vrede blijkt duurzaam.

 


De president van Burundi is gespannen, als hij in mei 1995 Rome bezoekt. Sylvestre Ntibantunganya, een Hutu, is zijn leven niet zeker. Hij voelt zich bedreigd door zijn eigen leger, dat door Tutsi’s wordt gedomineerd, en door Hutu-extremisten. Beide etnische groepen doen mee aan een coalitieregering, maar die is fragiel. In 1993 sloeg de vlam al eens in de pan; toen vielen er 50.000 doden. Als zoiets weer gebeurt, wie houdt het geweld dan in de hand? Dreigt er een tweede Rwanda, waar een jaar eerder honderdduizenden elkaar afslachtten?

 

In Rome laat de president zich naar een klein kerkje in de vroegere volkswijk Trastevere brengen. De Sant’Egidiokerk, een vroegere kloosterkapel, is nu het hoofdkwartier van een rooms-katholieke lekenbeweging, de Gemeenschap van Sant’Egidio. Daar wil de president van Burundi op bezoek, want hij weet dat die club jaren geleden met succes heeft bemiddeld in de burgeroorlog in Mozambique.

 

geheim

 

Of ze dat ook in Burundi willen doen, vraagt de president. Oprichter Andrea Riccardi en priester Matteo Zuppi van

  

Tegen kleine betaling leest u hier het vervolg van het artikel in Nederlands Dagblad:

 http://www.nd.nl/artikelen/2012/december/24/de-vredestichters-van-trastevere

 

 
Wim Houtman