Conferentie Regina Catrambone: “Migrant and refugees: a challenge for Europe’s humanity”

februari 22, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op donderdag 15 maart 2018 is Regina Catrambone te gast in Antwerpen op uitnodiging van de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Regina Catrambone is onderneemster en mede-oprichtster van Migrant Offshore Aid Station (MOAS).

Deze organisatie is  gespecialiseerd in de opsporing en de redding van vluchtelingen op zee.

Nadat ongeveer 400 vluchtelingen in 2013 voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa verdronken, besloten Regina en haar man Christopher Catrambone na een oproep van Paus Franciscus om niet enkel toe te kijken, maar in actie te schieten. Ze kochten een 40 – meter lang schip, rustten het uit met een kliniek, gespecialiseerde bemanningsleden, medisch personeel en stichtten zo MOAS. Sinds 2014 redde MOAS ongeveer 40.000 kinderen, vrouwen en mannen uit de Middellandse Zee.

Sinds 2017 biedt MOAS humanitaire hulp aan de Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. Ze openden in Bangladesh twee veldziekenhuizen om dringende medische hulp te bieden.  

De familie Catrambone hoopt dat hun initiatief ook andere ondernemers wereldwijd zal inspireren om ‘de globalisering van de onverschilligheid’ te overwinnen.

Op donderdag 15 maart om 19u getuigt Regina Catrambone over haar ervaringen op de Karel de Grote Hogeschool (Campus Groenplaats, aula GR001).

De conferentie is gratis. Na de conferentie is er een hapje en een drankje.  

Sant’Egidio sluit zich aan bij de dag van vasten en gebed voor Congo en Zuid-Soedan

februari 22, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Avondgebed op vrijdag 23 februari 2018 om 20u in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen

Paus Franciscus heeft opgeroepen op vrijdag 23 februari 2018 een Dag van Vasten en Gebed te houden, in het bijzonder voor Vrede in de Democratische Republiek Congo en in Zuid-Sudan. 
De Gemeenschap van Sant’Egidio sluit zich hierbij aan en zal ’s avonds een gebedswake voor de vrede houden in tal van steden van de wereld.

In Antwerpen gebeurt dat in de Sint-Carolus Borromeuskerk om 20 u ’s avonds.

De twee Afrikaanse landen waarvoor de paus aandacht vraagt, worden gedomineerd door geweld, armoede en politieke en etnische verdeeldheid. Deze landen moeten opnieuw in het centrum van de aandacht komen van de internationale gemeenschap en van iedereen die gelooft in de dringende noodzaak van vrede.

De situatie van de Zuid-Sudanese vluchtelingen is ernstig. Miljoenen mensen moesten hun huis verlaten als gevolg van de burgeroorlog. Zij leven in vluchtelingenkampen in Uganda, Ethiopië en Kenia. In Nyumanzi, in het noorden van Uganda, heeft de Gemeenschap van Sant’Egidio in 2014 een ‘School van Vrede’ geopend, waar sindsdien onderwijs wordt geboden aan duizenden kinderen en een honderdtal vrouwen. Ook biedt de school werkgelegenheid aan  Zuid-Sudanese vluchtelingen die vóór de oorlog leraar waren. Naast het basisonderwijs is vredeseducatie een fundamenteel aspect van de School van Vrede.

De Democratische Republiek Congo, een land dat rijk is aan grondstoffen, wordt geteisterd door conflicten en onrecht. Dit treft vooral de zwakste bevolkingsgroepen, zoals kinderen en ouderen. Het democratisch proces loopt er gevaar. Sant’Egidio is zowel in de hoofdstad als in steden in het binnenland aanwezig. Sinds vele jaren zijn er Scholen van Vrede voor kansarme kinderen in de buitenwijken, met speciale aandacht voor de moeilijke levensomstandigheden van straatkinderen. Voor hen lopen er projecten van sociale re-integratie. Voor aids-zieken in Congo runt Sant’Egidio het DREAM-programma voor preventie en behandeling. Dat programma heeft in elf Afrikaanse landen de geboorte van meer dan honderdduizend gezonde kinderen van seropositieve moeders mogelijk gemaakt. Het Dream-centrum in Kinshasa wordt vanuit België ondersteund door de vzw Viva Africa in partnerschap met Memisa.

 

Nationale Jongerendag 2018

februari 12, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op zaterdag 24 februari 2018 organiseert Sant’Egidio een jongerendag voor jongeren uit heel België. Iedereen tussen 15 jaar en 25 jaar is welkom.

Het programma ziet er als volgt uit:

- Afspraak om 14u in Sant’Egidio, Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen
- Getuigenissen (van o.a. jonge Syrische vluchteling) en samenkomst
- Viering
- Avondeten en feest

Einde voorzien rond 20u

Klik hier om je in te schrijven!

Deze ontmoetingsdag – die ook in andere landen van Europa wordt georganiseerd – is een opstap naar de Europese jongerenontmoeting die deze zomer in Rome plaatsvindt van 12 tot 16 juli 2018.

Flyer

Youth Day Belgium

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s Jongerendag 2017

“HOMELESS JESUS” VOOR 50 JAAR SANT’EGIDIO

februari 7, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op woensdag 7 februari 2018 onthulde Antwerps schepen van cultuur en erediensten Caroline Bastiaens een standbeeld ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Het kunstwerk “Homeless Jesus” komt in de inkomsteeg van de Kammenstraat 51, waar het hoofdhuis van Sant’Egidio in de Lage Landen is gevestigd. Daar is het ook voor het publiek te bezichtigen.

Dakloze Jezus

Het standbeeld – “Homeless Jesus” of de “Dakloze Jezus” –  is van de hand van de Canadese kunstenaar Timothy P. Schmalz. Zijn kunstwerken, die hij zelf omschrijft als visuele vertalingen van de Bijbel, zijn wereldberoemd. Gelijkaardige standbeelden van de ‘Homeless Jesus’ staan onder meer in het Vaticaan, Moskou en Johannesburg. Ook in Brugge werd onlangs een exemplaar ingehuldigd.

 DSC_7044
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

De Gemeenschap van Sant’Egidio zet zich in voor dak- en thuislozen, onder meer met het restaurant voor dak- en thuislozen “Kamiano” dat in dit gebouw gevestigd is. “Met dit kunstwerk willen we beeldend verwijzen naar de diepe band die er is tussen Jezus en de armen”, zegt Hilde Kieboom, voorzitter en bezielster van Sant’Egidio. “In de Bijbel identificeert Jezus zich met mensen die honger en dorst hebben, vreemdelingen, gevangenen en naakten, … Jezus kwam zelf ter wereld als een kind voor wie geen plaats was in de herberg. Dat is de realiteit van zoveel daklozen ook in onze stad. De liefde voor en de solidariteit met de armen maakt deelt uit van het DNA van het christendom.”

 

Ontstaan in Rome

De Gemeenschap van Sant’Egidio zag het levenslicht exact 50 jaar geleden, op 7 februari 1968. Ze ontstond rond Andrea Riccardi, toen een 18-jarige student in Rome. In die halve eeuw is Sant’Egidio uitgegroeid tot een wereldwijde christelijke lekenbeweging met meer dan 100 000 leden in 70 landen. De spiritualiteit van Sant’Egidio verbindt gebed met concrete inzet voor de armen. In Antwerpen onder meer met kinderen en ouderen in de periferie van de stad, met daklozen, nieuwkomers, vluchtelingen, mensen met een beperking. Internationaal is Sant’Egidio gekend voor de dialoog onder de godsdiensten, voor de solidariteit met oorlogsvluchtelingen (“humanitaire corridors”) en voor bemiddeling en verzoening in gewapende conflicten.  

 

Feestjaar

 
Het Jubileumjaar werd woensdag feestelijk ingezet met de onthulling van dit standbeeld van de dakloze Jezus.

Op zondag 11 maart zal paus Franciscus een bezoek brengen aan de Gemeenschap van Sant’Egidio in Rome. Ook uit ons land zal een stevige delegatie voor die gelegenheid naar Rome gaan.
Op zaterdag 28 april houden alle Gemeenschappen van Sant’Egidio in ons land een opendeurdag. Op zondag 29 april zal een academische zitting plaatsvinden in Antwerpen, gevolgd door een feestelijke dankviering in de kathedraal.

Foto’s

 
Pers
 
Hilde Kieboom over “Homeless Jesus” (Radio 2, 8/02)
 
“Met ons hart maken we de stad mooier” (Gazet van Antwerpen, 8/02)
 
“Jarige Sant’Egidio krijgt Homeless Jesus cadeau” (Het Laatste Nieuws, 8/02)
 
“Dakloze Jezus’ roept Antwerpenaars op tot solidariteit” (Kerknet, 7/02)

Maria Lichtmis: kinderen, jongeren en ouderen ontmoeten elkaar

februari 5, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Met Maria Lichtmis viert de Kerk van Oost en West dat het kindje Jezus wordt opgedragen in de tempel. Simeon en Hanna, 2 bejaarden vinden nieuw geluk door de ontmoeting met dit kind.

Op zaterdag 3 februari en zondag 4 februari 2018 vierde ook Sant’Egidio lichtmis. In Antwerpen-Centrum, Merksem, Hoboken, Linkeroever, Stuivenberg en Berchem vierden kinderen, jongeren, nieuwe Antwerpenaren en ouderen samen lichtmis. De feesten startten telkens met een gebed of viering en eindigden met een traditioneel pannenkoeken-feest om de vriendschap tussen de generaties te vieren. 

Merksem

Hoboken

Stuivenberg

Linkeroever

Antwerpen-Centrum

Berchem

 

Interfaith Harmony Breakfast

februari 5, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

In het kader van de ‘Interfaith Harmony Week’, die met steun van de Verenigde Naties iedere eerste week van februari plaatsvindt, organiseerde de Gemeenschap van Sant’Egidio op 2 februari 2018 een ontbijt met vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten. Onder meer de bisschop van Antwerpen, Mgr Johan Bonny en schepen bevoegd voor religieuze zaken, Caroline Bastiaens, schoven aan de ontbijttafel aan.

Foto’s

Benefietconcert t.v.v. Humanitaire Corridor

december 30, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Lantschot-page-001

50ste jubileum van Sant’Egidio

december 28, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

In 2018 viert de Gemeenschap van Sant’Egidio haar 50ste verjaardag. Sinds haar ontstaan in het voorjaar van 1968 in Rome, is ze uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizend vrijwilligers. In België wordt dit gevierd met een feestweekend op 28 en 29 april 2018.

Het programma ziet er als volgt uit: 

Op zaterdag 28 april 2018 houden alle huizen van Sant’Egidio een opendeurdag:

- Antwerpen: Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen
- Merksem: Sint-Bartholomeusstraat 1A, 2170 Merksem
- Hoboken: Antwerpsesteenweg 33, 2660 Hoboken
- Antwerpen-Noord: Kerkstraat 159, 2060 Antwerpen
- Linkeroever: Ernest Claesstraat 5, 2050 Antwerpen

- Brussel: Rijkeklarenstraat 26, 1000 Brussel
- Molenbeek: Ninoofsesteenweg 130, 1080 Molenbeek

- Luik: Rue Jonruelle 8, 4000 Luik
- Saint-Léonard: Rue du Pommier 25, 4000 Luik

- Mechelen: Frederik de Merodestraat 18, 2800 Mechelen

- Leuven: WZC E. Rémy, Andreas Vesaliusstraat 10, 3000 Leuven

Op zondag 29 april:

- Academische zitting van 14u tot 16u met prominente sprekers in het auditorium van de Antwerpse Boerentoren (KBC), Eiermarkt 20, 2000 Antwerpen. Plaatsen zijn beperkt, schrijf u hier  tijdig in 

- Feestelijke dankviering om 17u in de Onze-Lieve-Vrouwe Kathedraal met aartsbisschop Vincenzo Paglia en Mgr. Johan Bonny

Ook in Brussel en Luik vinden er dankvieringen plaats:

- In Brussel op donderdag 3 mei 2018 om 19u in de Onze-Lieve-Vrouw ter Rijkeklaren met Kardinaal Jozef De Kesel

- In Luik op zaterdag 28 april om 18u in St.-Barthélémy met Mgr. Jean-Pierre Delville

 

 

Vredeswandeling 1 januari 2018

december 26, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op Nieuwjaarsdag, maandag 1 januari 2018, organiseerde de Gemeenschap van Sant’Egidio stille wandelingen voor de vrede, overal ter wereld. Ook in Antwerpen vond deze vredeswandeling plaats. 

In Antwerpen vertrok de vredesfakkeltocht om 15u aan het Oorlogsmonument in het Stadspark (hoek Van Eycklei – Rubenslei). Van daar ging het naar het huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen, waar werd afgesloten met enkele toespraken en een drankje. De deelnemers droegen tijdens de wandeling de namen mee van alle landen waar een oorlog of een gewapend conflict woedt. 

Foto’s: 

Flyer:

1 jan 2018_poster (1)-page-001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstmis 2017: Beelden en Media

december 25, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Beelden

Antwerpen

 

24-12-2017 – Kerstdiner met de daklozen van Kamiano in de Sint-Carolus Borromeuskerk

25-12-2017 – Kerstdiner in de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem

24-12-2017 – Kerstdiner in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoboken

24-12-2017 – Kerstdiner in de Sint-Lucaskerk in Linkeroever

25-12-2017 – Kerstdiner in de Sint-Willibrorduskerk in Stuivenberg

24-12-2017 – Kerstdiner met vluchtelingen in het asielcentrum van Linkeroever

24-12-2017 – Kerstdiner met vluchtelingen in het asielcentrum van Lint

24-12-2017 – Kerstdiner met vluchtelingen in het asielcentrum van Sint-Niklaas

24-12-2017 – Kerstdiner met vluchtelingen in het asielcentrum van Broechem

25-12-2017 – Kerstdiner met de geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas

25-12-2017 – Kerstdiner in de gevangenis van Antwerpen

24-12-2017 – Kerstfeest met bejaarden in rusthuis Sint-Anna in Berchem

22-12-2017 – Kerstfeest met bejaarden in rusthuis Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen

25-12-2017 – Kerstfeest met bejaarden in rusthuis Sint-Jozef

25-12-2017 –  Kerstdiner met de bejaarden in Simeon en Hanna

 

Brussel

 

25-12-2017 – Kerstdiner met de daklozen van Kamiano in de Onze-Lieve-Vrouw ter Rijkeklarenkerk

25-12-2017 –  Kerstfeest met bejaarden in rusthuis in Brussel

 

Luik

 

24-12-2017 – Kerstdiner met de daklozen van Kamiano in de Eglise Saint-Barthélémy 

24-12-2017 – Kerstdiner in de Eglise Sainte-Foy in Saint-Léonard

24-12-2017 – Kerstfeest met de bejaarden in rusthuis van Vottem

 

Mechelen

 

24-12-2017 – Kerstdiner in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk 

 

Leuven

 

24-12-2017 –  Kerstdiner met de bejaarden in rusthuis Remy

 

 

Genk

 

26-12-2017 – Kerstfeest met de bejaarden in het rusthuis van Zwartberg

 

Pers

“350 gasten in Carolus Borromeuskerk” (Gazet van Antwerpen, 26/12)

“Diner in kerk voor 150 minderbedeelden” (Gazet van Antwerpen, 26/12)

“Jongeren op bezoek in Berchems rusthuis” (Gazet van Antwerpen, 26/12)

“Cadeaus in asielcentrum Linkeroever” (Gazet van Antwerpen, 26/12)

“Kerstfeest voor 350 armen en vluchtelingen” (Het Laatste Nieuws, 26/12)

Kerstmis met Kamiano (VTM Nieuws, 25/12, vanaf 13:45)

Kerstmis in de wijk Hoboken (VRT, 24/12)

Interview met Jan de Volder in De Ochtend (Radio 1, 24/12)

”Sant’Egidio vergeet met kerst de armen niet” (Kerknet, 24/12)

“Onderweg naar een bijzondere kerst” (Nina Magazine, 16/12)