Boek ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Sant’Egidio

juni 28, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Zomer in Solidariteit 2018

juni 25, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

De Gemeenschap van Sant’Egidio organiseerde ook tijdens de zomervakantie tal van activiteiten en vakanties met kinderen, jongeren, ouderen, nieuwkomers en mensen met een beperking.

- Van 29 juni tot 3 juli gingen ouderen en vluchtelingen van Leuven op vakantie naar De Haan.

- Van 30 juni tot 4 juli gingen jongeren van de ‘Friends’ (12-15 jarigen) van Hoboken en Mechelen naar Malmedy.

- Van 30 juni tot 3 juli organiseerden vrijwilligers een vakantie met ouderen van Brussel naar Amel.

- Van 30 juni tot 4 juli organiseerden jongeren een vakantie voor de kinderen van de ‘School van Vrede’ van Merksem.

- Van 30 juni tot 4 juli organiseerden jongeren een vakantie voor de kinderen van de ‘School van Vrede’ van Linkeroever.

- Van 1 juli tot 5 juli gingen jongeren van de ‘Friends’ (12-15 jarigen) van Antwerpen-Centrum, Merksem, Borgerhout en Linkeroever naar Nieuwpoort.

- Van 1 tot 5 juli organiseerden vrijwilligers een vakantie met de ouderen van Merksem in Westmalle.

- Van 5 tot 9 juli organiseerden jongeren een vakantie voor de kinderen van de ‘School van Vrede’ van Borgerhout.

- Van 5 tot 9 juli organiseerden jongeren een vakantie voor de kinderen van de ‘School van Vrede’ vann Hoboken.

- Van 5 tot 10 juli vond de vakantie plaats van de ‘Amici’ in Nieuwpoort. Vrijwilligers en mensen met een beperking gaan samen op reis.

- Van 6 tot 10 juli organiseerden vrijwilligers een vakantie met de ouderen van Antwerpen-Centrum, Berchem en Hoboken in Westmalle.

- Van 9 tot 13 juli organiseren vrijwilligers een vakantie met de ouderen van Borgerhout in Spa.

- Van 12 tot 16 juli gaan jongeren uit heel Europa voor een jongerenontmoeting naar Rome.

- Op 21 juli gaan de ‘Volkeren van Vrede’ (nieuwkomers van verschillende culturen en overtuigingen) op culturele uitstap naar Leuven.

 

350.000 euro voor preventie van HIV bij moeders en kinderen in Mozambique

juni 11, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op voorstel van minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, kent Vlaanderen een subsidie toe aan de vzw Viva Africa voor het project ‘Improving women’s health’ in Mozambique. “Het initiatief focust op preventie van moeder en kind op overdracht van HIV, een van de grootste obstakels voor de ontwikkeling van Mozambique. Naast behandeling van HIV breidt het project nu ook uit met screening en behandeling van baarmoederhalskanker”, aldus minister-president Bourgeois.

De vzw Viva Africa is opgericht door Sant‘Egidio die sinds 1976 in Mozambique aanwezig is en over een grote expertise op het terrein beschikt. Minister-president Bourgeois bezocht het project dat de naam ‘DREAM’ draagt vorige zomer.

“Tijdens mijn bezoek aan Mozambique kon ik de positieve resultaten van dit initiatief ter plaatse vaststellen. Het project kiest voor een praktijkgerichte aanpak en werkt nauw samen met de lokale inwoners. Op die manier ontwikkelde Viva Africa een duurzaam zorgtraject dat een breed draagvlak kent bij de lokale bevolking”, vervolgt minister-president Geert Bourgeois. “Sinds de start van ‘DREAM’ zijn ruim 50.000 kinderen gezond geboren van moeders met HIV. Het project levert dus een belangrijke bijdrage in de strijd tegen HIV en is een grote hoop voor de toekomst van Mozambique.”

De Vlaamse ontwikkelingssamenwerking kiest voor een duidelijke geografische en thematische focus waardoor middelen heel effectief ingezet worden. “De focus ligt op een directe doelgroep van 8.200 vrouwen en 400 jonge meisjes met een geografische focus op Maputo-stad”, besluit minister-president Bourgeois.

Bezoek van minister-president Bourgeois aan DREAM

34 SYRISCHE VLUCHTELINGEN NAAR BELGIE IN KADER VAN ‘HUMANITAIRE CORRIDOR’

juni 7, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Deze namiddag is op de Nationale Luchthaven van Brussel-Zaventem een nieuwe groep van 34 Syrische vluchtelingen aangekomen. Ze werden overgevlogen met een lijnvlucht vanuit Turkije en kwamen ons land binnen met een humanitair visum. Het gaat om tien families (19 volwassenen, waaronder enkele ouderen en 15 kinderen/jongeren), die geen toekomst meer hadden in Syrië en in moeilijke omstandigheden leefden in Turkije, en die nu de kans krijgen een nieuw bestaan in ons land op te bouwen. De vluchtelingen werden op voorhand ter plaatse gescreend en gebriefd door medewerkers van Sant’Egidio en Caritas en partnerorganisaties, waarbij voorrang gegeven werd aan de meest kwetsbare situaties. De Belgische overheid zorgde voor de veiligheidsscreening. De komende dagen zullen ze asiel aanvragen.
Deze vluchtelingen komen niet in het opvangsysteem van de overheid terecht, maar worden het eerste jaar opgevangen en begeleid door katholieke parochies en gemeenschappen, onder begeleiding van Caritas.

De vluchtelingen werden verwelkomd met bloemen en cadeautjes voor de kinderen. Ze werden ontvangen door o.m. Hilde Kieboom, voorzitter van Sant’Egidio, Mgr. Herman Cosijns, secretaris van de Belgische bisschoppenconferentie, en Mgr Kourie, metropoliet in België van de Syrisch-orthodoxe kerk en andere vertegenwoordigers van de erediensten. Vertegenwoordigers van de ontvangende parochies en gemeenschappen kwamen de gezinnen ophalen.
 
De aankomsten van de vluchtelingen vinden plaats in het kader van de “Humanitaire Corridors”: veilige en legale vluchtwegen voor kwetsbare vluchtelingen. De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie en de Gemeenschap van Sant’Egidio, in partnerschap met alle erkende erediensten van België, ondertekenden daarover op 22 november 2017 een akkoord: op basis daarvan worden dit jaar 150 kwetsbare Syrische vluchtelingen uit Syrië en Turkije overgevlogen naar ons land. Sant’Egidio en partners staan in voor de identificatie van de vluchtelingen ter plekke en voor de organisatie van de vlucht, de Belgische overheid zorgt voor de veiligheidsscreening en het afleveren van een humanitair visum, de erediensten in ons land staan in voor opvang, en begeleiding bij asielaanvraag en integratie. De vluchtelingen komen niet in het opvangsysteem van de Staat (Fedasil), maar zijn tijdens de asielprocedure ook financieel ten laste van de ontvangende gemeenschappen.

Eerder kwamen al 38 Syrische vluchtelingen aan. Daarmee staat het totaal nu op 72 personen. De volgende 78 vluchtelingen worden de komende weken en maanden in ons land verwacht.
Inmiddels zijn de eerst aangekomen Syrische families reeds erkend als vluchteling en werd ook de eerste baby geboren in vrede en veiligheid bij een gezin dat dankzij de Corridor naar ons land kon komen. Enkele van deze erkende gezinnen zijn nu ook bereid de pers te woord te staan en hun verhaal te doen.

Nog steeds in het kader van de “Humanitaire Corridors” werden Syrische en Eritrese vluchtelingen overgevlogen naar Italië en Frankrijk. Dit in het kader van akkoorden met de Italiaanse en Franse overheid, die Sant’Egidio afsloot in partnerschap met katholieke en protestantse kerken en hulporganisaties. Ook de kleine stadstaten Monaco, San Marino en Andorra ondertekenden onlangs elk een akkoord om een aantal families op te vangen in het kader van de Humanitaire Corridors.
 
Uniek aan het Belgische project is dat het om een partnerschap gaat met alle christelijke kerken (katholiek, protestants, evangelisch, orthodox en anglicaans), en met steun van de joodse en islamitische gemeenschappen.

Voor meer info: Christine Janssens, Gemeenschap van Sant’Egidio: 0496 21 22 04.

Foto’s

Pers

Humanitaire Corridor in De Ochtend op Radio 1

“Vierendertig Syrische vluchtelingen aangekomen in Zaventem” (VRT, 8/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens arrivent à Zaventem” (La Libre, 8/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens arrivent à Zaventem” (L’Avenir, 8/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens arrivent à Zaventem” (RTL info, 8/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens arrivent à Zaventem” (Bxl1, 8/06)

“34 Syrische vluchtelingen geland op Zaventem” (De Standaard, 7/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens sont arrivés à Bruxelles” (Le Soir, 7/06)

“Trente-quatre réfugiés syriens arrivent à Zaventem” (La Derniere Heure, 7/06)

“34 Syrische vluchtelingen geland in Zaventem in kader van humanitaire corridor” (Het Laatste Nieuws, 7/06)

“Vierendertig Syrische vluchtelingen aangekomen in Zaventem” (Metro, 7/06)

Pelgrimstocht Maastricht

juni 5, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

De volwassenen van Sant’Egidio die spirituele verdieping zoeken bij Sant’Egidio namen het weekend van 2 en 3 juni deel aan de Heiligdomsvaart van Maastricht. Ze begonnen met een herdenkingsgebed bij het graf van bisschop Leon Lemmens in Maasmechelen, hielden in Maastricht een reflectie  met bisschop Jean-Pierre Delville over de kerstening van onze regio langs de Maas en een gebed in de Servaasbasiliek, ze stonden stil bij de nieuwe verantwoordelijkheden waarvoor het 50ste jubileum van Sant’Egidio hen stelt en sloten af met een eucharistieviering met bisschop Mussinghof in Aken.

 

Foto’s

Wereldvluchtelingendag – Gebed voor vluchtelingen

juni 1, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op woensdag, 20 juni, Internationale Dag van de Vluchteling, stond het gebed van Sant’Egidio in het teken van vluchtelingen dichtbij en veraf. In het bijzonder werd herinnerd wie omkwam op zee of in de woestijn op zoek naar een beter leven en werd er gebeden voor het einde van de oorlogen in het Midden-Oosten en elders, en voor een gastvrij Europa. 120 mensen van verschillende culturen en overtuigingen namen deel aan dit gebed. 

Foto’s

Gebed voor de slachtoffers van de aanslag in Luik

mei 30, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Na de tragische aanslag die gisteren plaatsvond in het centrum van Luik, betuigt de gemeenschap van Sant’Egidio haar medeleven aan de slachtoffers, hun families, hun geliefden en al degenen die zijn getroffen.

Op dinsdag 29 mei werd het avondgebed van Sant’Egidio in Luik gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het werd voorgegaan door de bisschop van Luik, Mgr. Jean-Pierre Delville. Lees hier zijn homilie. 

Foto’s 

Islamitisch-christelijke ontmoeting en iftar

mei 28, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op zaterdag, 9 juni 2018 om 20u organiseerde Sant’Egidio een islamitisch-christelijke dialoogontmoeting in Antwerpen (Kammenstraat 51). Politicoloog Fouad Gandoul en Johan Verschueren s.j., provinciaal van de Vlaamse en Nederlandse jezuïetenprovincie spraken over “Een spiritueel antwoord op het consumentisme en de wegwerpcultuur. Christelijke en islamitische denksporen’. Op het einde van de avond bood Sant’Egidio een iftarmaaltijd aan aan haar moslimvrienden om haar respect te uiten voor het vasten en bidden waarmee moslims in deze tijd de Ene God eren. 

Foto’s

In memoriam Leon Lemmens

mei 28, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Op 2 juni is het een jaar geleden dat Mgr Leon Lemmens ons ontvallen is. Op zaterdag, 2 juni 2018 hield Sant’Egidio een gebedswake aan zijn graf. Op zondag 3 juni 2018 gaat kardinaal Jozef De Kesel om 10u30 een gedachtenisviering voor in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Welkom op deze herdenkingen.

Bij deze verjaardag verschijnt ook een in memoriam-boek. Dat kan u aanschaffen in koffiebar De Amici aan de Kammenstraat in Antwerpen of bestellen via info@santegidio.be (het kost 15 euro).

Sant’Egidio houdt er ook aan Mgr Koen Vanhoutte, opvolger van Leon als hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams Brabant en Mechelen, te feliciteren met zijn aanstelling en wenst hem een vruchtbaar dienstwerk in het Aartsbisdom.

Gebed aan het graf van Mgr. Leon Lemmens

Tekst Rik Hoet, kerkelijk assistent van Sant’Egidio in België

Foto’s herdenking

Feest voor de 50ste verjaardag van Sant’Egidio

april 30, 2018 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

De 50ste verjaardag van de gemeenschap van Sant’Egidio werd afgelopen weekend gevierd met een feestweekend. Eregast was de Italiaanse aartsbisschop Vincenzo Paglia, geestelijk adviseur van Sant’Egidio sinds zijn eerste stappen in Rome. Op zondag 29 april 2018 ging hij samen met de Antwerpse bisschop Johan Bonny voor in een dankviering in een overvolle kathedraal van Antwerpen.

De feestdag begon met een academische zitting, waarin verschillende prominenten reflecteerden over de ervaring van Sant’Egidio. Na een groet door verschillende prominenten (bisschop Johan Bonny, schepen Fons Duchateau, Vice-eersteminister Kris Peeters, en Europees commissaris Marianne Thyssen) en een getuigenis van Mgr. Vincenzo Paglia over het begin van Sant’Egidio, herinnerde opperrabbijn van Brussel Albert Guigui zich de vele momenten op de internationale vredesontmoetingen van Sant’Egidio “waar mensen elkaar ontmoeten die men normaal nooit zou ontmoeten, en altijd in een familiale en vertrouwelijke sfeer.”

Editorialist Luc Van Der Kelen sprak met genegenheid over zijn vriendschap met Mgr. Leon Lemmens, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, die een jaar geleden stierf: “Hij leerde me dat er aan zijn tafel ook plaats was voor die vrijzinnige agnost die ik ben. Dat er op het einde alleen liefde is, zelfs in troebele tijden waarin het leven van een mens soms weinig waarde lijkt te hebben. “

“Omdat Sant’Egidio een expert is in menselijkheid, is het een vredesapostel”, zei Herman van Rompuy, voorzitter-emeritus van de Europese Raad.

U kan de volledige academische zitting hier herbekijken. 

Na de academische zitting kwamen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal meer dan 1.000 mensen bijeen voor een feestelijke eucharistieviering, waaronder sympathisanten, ouderen, jongeren, kinderen en zelfs acht Syrische gezinnen, die onlangs met de humanitaire corridors naar België zijn gekomen.

De dag voordien, zaterdag 28 april, organiseerden verschillende huizen van Sant’Egidio een opendeurdag in verschillende wijken en steden in ons land, en in Luik werd de opendeurdag gevolgd door een dankviering voorgegaan door bisschop Jean-Pierre Delville.

Op donderdag 3 mei wordt de feestweek afgesloten met een dankviering in de Brusselse Rijkeklarenkerk, voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel.

Foto’s

Antwerpen

Brussel 

Luik

Toespraken

Albert Guigui, Opperrabbijn van Brussel.

Bea Cantillon, Universiteit Antwerpen; voorzitter 11.11.11

Herman van Rompuy, Voorzitter-Emeritus van de Europese Raad

Hilde Kieboom, Voorzitter Sant’Egidio

Hilde Kieboom (Dankwoord in de Kathedraal)

Homilie Vincenzo Paglia

Luc Van Der Kelen, Editorialist

Homilie Kardinaal Jozef De Kesel op 3 mei 2018, Brussel

Pers:

 ”Sociaal gevecht met een warm hart” (Kerknet, 30/04)

“Les 50 ans de Sant’Egidio” (RTBF Il était une foi, 29/04)

“Rist prominenten viert vijftigste verjaardag Sant’Egidio in Antwerpen” (Metro, 29/04)

“Sant’Egidio staat voor meer dan een kerstdiner” (Gazet van Antwerpen, 29/04)