Kerstdiner in de gevangenis van Hoogstraten

november 23, 2017 by · Comments Off
Filed under: Kerstmis 

Op kerstdag maandag 25 december 2017 wordt een kerstfeest georganiseerd in de strafinstelling van Hoogstraten.

Onder het motto: “Ik was gevangen en gij zijt mij komen bezoeken” (Mt.25,36) willen we de gevangenen een kerstfeest aanbieden. In samenspraak met de directie komen mensen die bijna geen bezoek krijgen, het eerst in aanmerking. Op verschillende afdelingen wordt in groep een diner aangeboden voor ongeveer 30 gevangenen per afdeling. Het feest gaat door op de middag.

Om mee te helpen op dit feest houdt u zich best vrij van 10u tot 15u00. 

De ervaring van de vorige jaren leert ons dat uw aanwezigheid op de voorbereidende vergadering op maandag 11 december 2017 om 19u30 noodzakelijk is om er een vlekkeloos en onvergetelijk kerstfeest van te maken. Alle praktische inlichtingen over dit feest en over de taak die daar van u wordt verwacht, komen in de voorbereidende vergadering aan bod. We verwachten u in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen.

Bij deelname aan dit kerstfeest vraagt Sant’Egidio mee zorg te dragen voor het feest en u te engageren één of meerdere geschenken mee te brengen naar de voorbereidende vergadering. Uw hulp is noodzakelijk om aan iedereen van de genodigden een mooi kerstgeschenk te geven.

Om de geschenken gelijkwaardig te maken vragen we u rekening te houden met de geschenkenlijst die u kan terugvinden op www.santegidio.be/kerstmis-geschenken-gevangenis

U bent ook van harte welkom op de kerstwake van Sant’Egidio in de Sint- Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein op 24 december 2017 om 22u.

Voor verdere inlichtingen over dit feest mag u contact opnemen met Carelle Vandenbussche op het mailadres carellev@hotmail.com 

  

kerstmis-2013-btn_inschrijving

Concert van de Hoop

november 23, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Biedt steun aan de Gemeenschap van Sant’Egidio die ijvert voor een humanitaire corridor voor vluchtelingen en aan De Loodsen die begeleiding en ondersteuning bieden aan gezinnen in precaire omstandigheden. Integratie is voor hen geen theoretisch begrip maar een dagdagelijkse realiteit.

Ambassadeurs van het concert zijn vicepremier Kris Peeters en minister van justitie Koen Geens.

PROGRAMMA

WEIHNACHTSORATORIUM, J.S. Bach: Cantates 1, 2 en 6
Gloria in excelsis Deo, BWV 191

Solisten: Christel De Meulder, sopraan; Inez Carsauw, mezzo; Adrian Fernandez, tenor; Simon Schmidt,bas
Koor: Helicon, orkest La Passione, o.l.v. Geert Hendrix
Organist: Nicolas De Troyer

Met dit geniale meesterwerk slaagt Bach er in om het licht te laten overwinnen op de duisternis. Met vreugde en vrolijkheid laat hij Kerstmis in zijn volle glorie en diepte verklanken.
Op sommige momenten mag het publiek meezingen.

tickets: 30 euro
overschrijven naar: Concert van de Hoop BE77 0689 0676 7242
met duidelijke vermelding van naam, adres en het aantal tickets dat je bestelt.
Bestelde tickets af te halen aan de kassa, voor aanvang van het concert.

info:
Emma van der Kaden: +32 478 346 556 - emmavanderkaden@skynet.be
Roger Van Praet: + 32 478 098 027 - roger.van.praet1@telenet.be

Flyer

concert van de hoop flyer digitaal

OOK BELGIE OPENT “HUMANITAIRE CORRIDOR” VOOR SYRISCHE VLUCHTELINGEN

november 22, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Daarover bereikte Sant’Egidio een akkoord met federaal Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. De “humanitaire corridor” wordt georganiseerd in samenwerking met alle in België erkende erediensten.

Op basis van deze overeenkomst zullen 150 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije of Libanon met een humanitair visum naar België kunnen afreizen.  In ons land kunnen ze dan asiel aanvragen en een nieuwe toekomst uitbouwen. Tijdens de duur van de asielprocedure worden ze niet door Fedasil opgevangen, maar wel door religieuze organisaties en gemeenschappen in heel België.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tekent daarover op woensdag, 22 november 2017 een Intentieverklaring met de coördinerende Gemeenschap van Sant’Egidio en alle in ons land erkende kerken en godsdiensten. Ook kardinaal Jozef De Kesel ondertekent de tekst.

De 150 Syrische vluchtelingen zijn geïdentificeerd op basis van “kwetsbaarheid”. Het gaat voornamelijk om gezinnen met kinderen, maar ook om enkele ouderen of personen met een bijzondere medische problematiek.  Er werd ook gekeken naar eventuele banden met ons land. Het gaat om een gemengde groep uit alle geloofsgemeenschappen. Het project wordt in 2018 uitgevoerd, maar de hoop is dat er al voor Kerstmis 2017 enkele families kunnen overkomen.

Mensensmokkel tegengaan

“Ik ben heel verheugd dat over religieuze verschillen heen zo’n operatie wordt opgezet”, zegt Theo Francken in het weekblad Tertio. “Ik heb altijd gepleit voor meer veilige toegang tot ons grondgebied voor ‘echte’ vluchtelingen. Wat onrechtvaardig is, is vluchtelingen over te leveren aan mensenhandelaars die er grof geld aan verdienen en waarvoor mensenlevens van geen tel zijn. Dit is echter een positief verhaal en het komt bovenop de 1.150 vluchtelingen die ons land via het hervestigingsprogramma in 2018 moet en zal opvangen.”

Veiligheid centraal

“Het project “Humanitaire corridors” stelt veiligheid centraal,” zegt initiatiefnemer Jan De Volder van de Gemeenschap van Sant’Egidio. “Zowel de veiligheid van de vluchtelingen, die hun leven niet hoeven te riskeren op de Middellandse Zee om Europa te bereiken, als de veiligheid van de ontvangende samenlevingen. De kandidaten worden op voorhand gescreend, zodat de overheid op voorhand weet wie de personen zijn die naar België komen en wat hun profiel is.”

Privaat gefinancierd

Bijzonder is bovendien dat het gaat om een privaat gesponsord project, dat niet ten laste van Fedasil en de Belgische Staat komt. Alle erkende erediensten in België (de christelijke kerken, het jodendom en de islam), sloten de handen in elkaar om in te staan voor de overkomst en de opvang van de vluchtelingen. Bovendien zullen vrijwilligers en professionelen hen gedurende een jaar lang begeleiden ten einde hen te helpen bij hun asielaanvraag en bij hun integratie.

Bovenop hervestigingsprogramma’s

De 150 vluchtelingen die worden overgevlogen komen bovenop het aantal vluchtelingen dat ons land opvangt in het kader van internationale hervestigingsprogramma’s. De “humanitaire corridor” beantwoordt aan de oproep van Europese instellingen, internationale organisaties en mensenrechtengroeperingen om meer legale en veilige routes voor vluchtelingen te organiseren, eventueel via een systeem van “private sponsorship”. 

Derde Europees land

Eerder sloot de Gemeenschap van Sant’Egidio-  in wisselende partnerschappen met de katholieke bisschoppen en verschillende katholieke en protestantse hulporganisaties – akkoorden met Italië en Frankrijk om respectievelijk 2500 en 500 vluchtelingen naar Europa over te vliegen. België is nu het derde Europese land dat zo’n “humanitaire corridor” inricht. Sant’Egidio voert gesprekken met verschillende overheden en partners in andere landen om ook een dergelijk  project op te zetten. 

Interreligieuze samenwerking

In België staan de katholieke bisdommen, in samenwerking met Caritas, in voor het gros van de opvang. Maar ook de protestants-evangelische, orthodoxe en anglicaanse kerken, de joodse en islamitische gemeenschappen dragen concreet bij aan de opvang. Zo is dit project tevens een unieke vorm van interkerkelijke en interreligieuze samenwerking.

“Together in Peace”

Het comité “Together in Peace”, waar deze interlevensbeschouwelijke samenwerking van de erkende levensbeschouwingen vorm krijgt, organiseerde eerder de interreligieuze mars “Together in Peace. Freedom. Respect” in Brussel (op 15 maart 2015); het voetbaltornooi “Football for Peace” op het Gemeenteplein van Molenbeek op 20 april 2016; en het interlevensbeschouwelijke project “Bridges for Peace” voor Brusselse scholieren op 26 september 2017.

Foto’s

Pers:

“Humanitaire visa moet je altijd geval per geval bekijken” (De Standaard, 23/11)

“Humanitair visum voor 150 Syriërs” (De Morgen, 23/11)

“Akkoord over opvang 150 Syrische vluchtelingen” (De Tijd, 23/11)

“Humanitair visum voor 150 Syriërs” (Gazet van Antwerpen, 23/11)

“Francken laat 150 Syriërs veilig naar ons land reizen” (Het Laatste Nieuws, 23/11)

“Avec Sant’Egidio, la Belgique ouvre des couloirs humanitaires pour les réfugiés” (La Croix, 23/11)

“Sant’Egidio haalt 150 vluchtelingen naar België” (Nederlands Dagblad, 23/11)

“150 Syrische vluchtelingen kunnen met humanitair visum naar ons land komen” (VRT Journaal, 22/11)

“150 Syriërs naar België” (VTM Nieuws, 22/11, vanaf 24:36)

“Vluchtelingen met humanitair visum tegen Kerstmis in België verwacht” (De Standaard, 22/11)

“150 migrants syriens accueillis en Belgique en 2018 par les communautés religieuses” (Le Soir, 22/11)

“Couloir humanitaire: les premières familles de réfugiés syriens arriveront en Belgique d’ici Noël” (Sudinfo, 22/11)

“Couloir humanitaire: “Pour les vrais réfugiés on est très humain” dit Theo Francken” (RTBF, 22/11)

“Réfugiés syriens : les cultes mobilisés” (RTBF, 22/11)

Le journal de 9H (RTBF, 22/11)

“Les communautés religieuses de Belgique organisent un couloir aérien pour 150 migrants syriens” (L’Avenir, 22/11)

“Bisdommen vangen 100 Syrische vluchtelingen op” (Kerknet, 22/11)

“Eerste Syrische gezinnen met humanitair visum tegen Kerstmis in België verwacht” (Knack, 22/11)

“150 Syrische vluchtelingen kunnen met humanitair visum naar ons land komen” (Radio 1, 22/11)

“Couloir humanitaire: les premières familles de réfugiés syriens en Belgique d’ici Noël” (Le Vif, 22/11)

“Couloir humanitaire: les premières familles de réfugiés syriens arriveront en Belgique d’ici Noël” (Bx1, 22/11)

“Les premières familles syriennes arriveront en Belgique d’ici Noël” (7sur7, 22/11)

“Akkoord om 150 Syrische vluchtelingen naar België te halen” (Knack, 22/11)

“150 Syrische vluchtelingen kunnen met humanitair visum naar ons land komen” (VRT, 21/11)

“Les cultes organisent un couloir humanitaire pour accueillir 150 réfugiés syriens en Belgique” (La Libre, 21/11)

“Akkoord over humanitaire corridors naar ons land” (Tertio, 21/11)

Koffiebar ‘Amici, Coffee & Books’ breidt uit

november 15, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

De koffiebar ‘Amici – Coffee & Books’, die in juni van dit jaar de deuren opende in hartje Antwerpen (Kammenstraat 49), breidt binnenkort uit. Door het grote succes wordt een bijkomende ruimte in gebruik genomen. Bovendien is de bar binnenkort ook iedere zaterdagnamiddag open.

De “Amici”, volwassenen met een mentale beperking, zijn trots op hun bar en hun baan. Samen met  Sant’Egidio-vrijwilligers en professionelen serveren ze er enthousiast heerlijke koffie en gebak, tot tevredenheid van de bezoekers.  De opbrengst gaat integraal naar initiatieven voor en met de armen.

Om dat te vieren houden we een feestweekend op 9 en 10 december. We hopen u te mogen verwelkomen in de nieuwe verbruiksruimte of op het verwarmde terras, op  zaterdag 9 december (van 14 tot 18u) of zondag 10 december (vanaf 13 tot 16u).

Vanaf dan zal de bar wekelijks open zijn op donderdag- vrijdag- & zaterdagnamiddag, telkens van 14.00 u. tot 18 u.

Welkom!

Volg ons op Facebook of Instagram

Foto’s

Kerstdiner met asielzoekers in Steenokkerzeel

november 13, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Van harte welkom om kerstavond, zondag 24 december 2017, mee te vieren in het Opvangcentrum voor Asielzoekers van het Fedasil in Steenokkerzeel.

Er verblijven in het opvangcentrum een 50-tal niet-begeleide minderjarigen. Ze zijn afkomstig van over heel de wereld, maar vooral uit Syrië en Irak. Ondanks de verschillen in afkomst, cultuur en overtuiging is er één ding dat hen bindt: ze zijn allen op zoek naar een beter en veilig leven voor zichzelf en hun kinderen. Alle bewoners van het opvangcentrum hebben asiel aangevraagd in België, maar weten nog niet of ze hier mogen blijven en een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.

Om mee te helpen op dit feest houdt u zich best vrij van 17u tot 21u.

Aansluitend gaat de kerstwake van Sant’Egidio door om 22u in de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Van harte welkom.

De ervaring van de vorige jaren leert ons dat uw aanwezigheid op de voorbereidende vergadering op dinsdag 12 december 2017 om 19u30 noodzakelijk is om er een vlekkeloos en onvergetelijk kerstfeest van te maken. Alle praktische inlichtingen over dit feest en over de taak die daar van u wordt verwacht, komen in de voorbereidende vergadering aan bod. We verwachten u in het huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen.

Bij deelname aan dit kerstfeest vraagt Sant’Egidio mee zorg te dragen voor het feest en u te engageren vijf ingepakte geschenken mee te brengen naar het asielcentrum. Uw hulp is noodzakelijk om aan iedereen van de genodigden een mooi kerstgeschenk te geven.

Om de geschenken gelijkwaardig te maken vragen we u rekening te houden met de geschenkenlijst die u kan terugvinden op www.santegidio.be/kerstmis-geschenken-asielcentra

Voor verdere inlichtingen over dit feest mag u contact opnemen met Luc de Bolle op het mailadres luc.debolle@gmail.com.

kerstmis-2013-btn_inschrijving

Kerstfeest in de gevangenis van Antwerpen

november 13, 2017 by · Comments Off
Filed under: Kerstmis, Réfugiés, Vrede 

Op kerstdag maandag 25 december 2017 wordt een kerstfeest georganiseerd in de strafinstelling van Antwerpen.

Onder het motto: “Ik was gevangen en gij zijt mij komen bezoeken” (Mt.25,36) willen we de gevangenen een kerstfeest aanbieden. I

Om mee te helpen op dit feest houdt u zich best vrij van 10u tot 14u.

De ervaring van de vorige jaren leert ons dat uw aanwezigheid op de voorbereidende vergadering op maandag 11 december 2017 om 19u30 noodzakelijk is om er een vlekkeloos en onvergetelijk kerstfeest van te maken. Alle praktische inlichtingen over dit feest en over de taak die daar van u wordt verwacht, komen in de voorbereidende vergadering aan bod. We verwachten u in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen.

Bij deelname aan dit kerstfeest vraagt Sant’Egidio mee zorg te dragen voor het feest en u te engageren één of meerdere geschenken mee te brengen naar de voorbereidende vergadering. Uw hulp is noodzakelijk om aan iedereen van de genodigden een mooi kerstgeschenk te geven.

Om de geschenken gelijkwaardig te maken vragen we u rekening te houden met de geschenkenlijst die u kan terugvinden op www.santegidio.be/kerstmis-geschenken-gevangenis

U bent ook van harte welkom op de kerstwake van Sant’Egidio in de Sint- Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein op 24 december 2017 om 22u.

Voor verdere inlichtingen over dit feest mag u contact opnemen met Pascale Bemelmans op het mailadres pascale.bemelmans@santegidio.be

kerstmis-2013-btn_inschrijving

De universiteit als ruimte voor interlevensbeschouwelijke ontmoeting

november 13, 2017 by · Comments Off
Filed under: Geen categorie 

Een ‘quadriloog’ tussen vier Antwerpse studenten, die met elkaar in gesprek gaan. Ieder vanuit zijn eigen levensbeschouwelijke achtergrond, respectievelijk het christendom, de islam, het jodendom en het vrijzinnig humanisme spreken ze over geloof en ongeloof, samenleven, dialoog tussen studenten “on campus” en de wereld van morgen.

Wanneer? Donderdag 14 december 2017 om 20u

Waar? Stadscampus UA, Rodestraat 14, 2000 Antwerpen (Aula R.007)

 

Flyer Quadriloog-page-001

Dîner de Noël de Kamiano à Bruxelles

november 13, 2017 by · Comments Off
Filed under: Kerk, Kerstmis, Réfugiés 

Comme chaque année, Sant’Egidio organise à Noël des fêtes pour les personnes défavorisées et isolées. Un dîner de Noël sera organisé le lundi 25 décembre 2017, dans l’église Notre-Dame aux Riches Claires, à Bruxelles, de 11h à 16h.

La fête se déroulera pendant la soirée avec un dîner, des chants et des cadeaux pour chacun. Des sans-abri, des personnes précarisées et des familles de réfugiés seront accueillis pour cette fête. Les bénévoles sont les bienvenus pour aider à l’organisation de cette fête de Noël pour des personnes qui n’ont pas souvent pas la possibilité de fêter Noël.

Une réunion de préparation aura lieu le lundi 18 décembre 2017, à 19h30, à l’église Notre-Dame aux Riches Claires (Rue des Riches Claires, 1000 Bruxelles). Il est nécessaire de participer à cette réunion pour que l’inscription soit validée. La réunion de préparation permet que la fête soit bien organisée et se déroule dans une atmosphère familiale.

Pour cette fête de Noël, Sant’Egidio vous invite à aider à bien soigner la fête et de vous engager à emmener 1 ou plusieurs cadeaux. Votre aide est indispensable afin de pouvoir donner un beau cadeau à chacun des invités.

Afin d’avoir une uniformité dans les cadeaux nous vous demandons de tenir compte de la liste que vous trouverez sur www.santegidio.be/noel-cadeaux.

Pour avoir plus d’informations sur cette fête, vous pouvez contacter Tim De Mey à l’adresse bruxelles@santegidio.be 

noel-2013-btn_inscription

Kerstdiner met asielzoekers in Arendonk

november 10, 2017 by · Comments Off
Filed under: Kerstmis, Réfugiés, Volkeren van Vrede 

Van harte welkom om kerstavond, zondag 24 december 2017, mee te vieren in het Opvangcentrum voor Asielzoekers van het Fedasil in Arendonk.

Er verblijven in het opvangcentrum een 300-tal mensen, zowel alleenstaanden als families. Ze zijn afkomstig van over heel de wereld, maar vooral uit Syrië en Irak. Ondanks de verschillen in afkomst, cultuur en overtuiging is er één ding dat hen bindt: ze zijn allen op zoek naar een beter en veilig leven voor zichzelf en hun kinderen. Alle bewoners van het opvangcentrum hebben asiel aangevraagd in België, maar weten nog niet of ze hier mogen blijven en een nieuwe toekomst kunnen opbouwen.

Om mee te helpen op dit feest houdt u zich best vrij van 17u tot 21u.

Aansluitend gaat de kerstwake van Sant’Egidio door om 22u in de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Van harte welkom.

De ervaring van de vorige jaren leert ons dat uw aanwezigheid op de voorbereidende vergadering op dinsdag 12 december 2017 om 19u30 noodzakelijk is om er een vlekkeloos en onvergetelijk kerstfeest van te maken. Alle praktische inlichtingen over dit feest en over de taak die daar van u wordt verwacht, komen in de voorbereidende vergadering aan bod. We verwachten u in het huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen.

Bij deelname aan dit kerstfeest vraagt Sant’Egidio mee zorg te dragen voor het feest en u te engageren vijf ingepakte geschenken mee te brengen naar het asielcentrum. Uw hulp is noodzakelijk om aan iedereen van de genodigden een mooi kerstgeschenk te geven.

Om de geschenken gelijkwaardig te maken vragen we u rekening te houden met de geschenkenlijst die u kan terugvinden op  www.santegidio.be/kerstmis-geschenken-asielcentra

Voor verdere inlichtingen over dit feest mag u contact opnemen met Anne Dewulf op het mailadres anne.dewulf@santegidio.be .

kerstmis-2013-btn_inschrijving

Kerstdiner met asielzoekers in Sint-Niklaas Westakkers

november 10, 2017 by · Comments Off
Filed under: Kerstmis, Réfugiés, Volkeren van Vrede 

Van harte welkom om kerstavond, zondag 24 december 2017, mee te vieren in het Opvangcentrum voor Asielzoekers van het Rode Kruis in Sint-Niklaas Westakkers.

Er verblijven in het opvangcentrum een 300-tal mensen, zowel alleenstaanden als families. Ze zijn afkomstig van over heel de wereld, maar vooral uit Syrië en Irak. Ondanks de verschillen in afkomst, cultuur en overtuiging is er één ding dat hen bindt: ze zijn allen op zoek naar een beter en veilig leven voor zichzelf en hun kinderen. Alle bewoners van het opvangcentrum hebben asiel aangevraagd in België, maar weten nog niet of ze hier mogen blijven en een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. 

Om mee te helpen op dit feest houdt u zich best vrij van 16u30 tot 21u.

Aansluitend gaat de kerstwake van Sant’Egidio door om 22u in de Sint-Carolus Borromeuskerk op het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen. Van harte welkom.

De ervaring van de vorige jaren leert ons dat uw aanwezigheid op de voorbereidende vergadering op dinsdag 12 december 2017 om 19u30 noodzakelijk is om er een vlekkeloos en onvergetelijk kerstfeest van te maken. Alle praktische inlichtingen over dit feest en over de taak die daar van u wordt verwacht, komen in de voorbereidende vergadering aan bod. We verwachten u in het huis van Sant’Egidio in de Kammenstraat 51, 2000 Antwerpen. 

Bij deelname aan dit kerstfeest vraagt Sant’Egidio mee zorg te dragen voor het feest en u te engageren vijf ingepakte geschenken mee te brengen naar het asielcentrum. Uw hulp is noodzakelijk om aan iedereen van de genodigden een mooi kerstgeschenk te geven.

Om de geschenken gelijkwaardig te maken vragen we u rekening te houden met de geschenkenlijst die u kan terugvinden op www.santegidio.be/kerstmis-geschenken-asielcentra

Voor verdere inlichtingen over dit feest mag u contact opnemen met Olivier Lins op het mailadres Olivier.Lins@santegidio.be

kerstmis-2013-btn_inschrijving