12/26/2013

Zita – Eerste kerstpakje in 17 jaar

Zo was Kerstmis Anders dan anders In de gevangenis Voor de geïnterneerden in de gevangenissen van Merksplas en Antwerpen was het gisteren ook kerst. Ze werden stil bij Stille Nacht en huilden bij hun eerste pakje in 17 jaar. “Dit doet goed”, zegt een cipier.


Een bus met 64 vrijwilligers van de gemeenschap Sant’Egidio streek gisteren net voor de middag neer in de gevangenis van Merksplas. In de paviljoenen C en F verzorgden de vrijwilligers een kerstfeest voor een honderdtal geïnterneerden, mensen die na een strafbaar feit ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard en in de gevangenis worden ondergebracht.

Op het menu: een crème van schorseneren, Mechelse koekoekfilet met gesmoorde spruitjes en gebakken witloof, kroketten en een ijsje toe. De bereiding gebeurde in de gevangenis maar vrijwilligers van de Sint-Egidiusgemeenschap dienden het op aan de door hen versierde tafels. “Geïnterneerden krijgen weinig bezoek”, zegt Filip Wieërs. “Dit kerstfeest is voor velen een hoogtepunt waar ze lang naar uitkijken. Wie wil, kan zijn verhaal doen. Ik weet niet wat ze op hun kerfstok hebben, en ik vraag er ook niet naar.”
BART VAN DE LANGENBERGH - SYLVIA MARIËN